Nyheter

Professor om sol, diabetes og overvekt

av

I en artikkelserie setter kreftforsker og professor emeritus, Johan Moan,  fokus på sol, solarium og helsemessige aspeker. I denne artikkelen tar Moan opp Resistin som ble oppdaget så sent som i 2001. Moan anbefaler moderate doser av sol og solarium hele året fordi D-vitamin reduserer risikoen for ulike sykdommer


Resistin utskilles mest i huden. Trolig er det helsemessig uheldig å ha for mye resistin. De fysiologiske rollene til stoffet blir nå ivrig diskutert av forskere. Stoffet spiller nemlig en rolle i at overvekt og diabetes oppstår.

LES OGSÅ: Moan om helseplager

Personer med høye nivåer av resistin har ofte mye lipoproteiner av LDL typen (det dårlige kolesterolet som er uheldig med tanke på hjerte- og kar-sykdommer). Autoimmune sykdommer, kreft og astma blir også nevnt av forskerne. Personer med høye nivåer av resistin har har ofte lave nivåer av D-vitamin.

Ultrafiolett stråling reduserer antakelig resistin-nivået. Dette er observert hos psoriasispasienter etter store behandlingsdoser med solarie-lik stråling. Disse nye funnene viser oss enda en grunn til at soling er sunt.

LES OGSÅ: Moan om når «bruningen» forsvinner fra solen

Vi fikk ikke vår hvite, nordiske hud på slump! Det ser altså ut til at hudkreft, forårsaket av sol, er mindre viktig – kanskje også til hverdags – enn de godene som følger med solstråling.

Følg med videre – det kommer flere saker om temaene D-vitamin og sykdommer.

Johan Moan
Professor emeritus